Viesti vaalikentiltä oli mielestäni aika selkeä. Vihreät eivät onnistu tavoittamaan maaseutua, eivätkä täällä asuvan ihmisen arjen haasteita. Vaikka vihreissä taatusti paljon mietitään näitä asioita ja ratkaisujakin laaditaan, muut kuitenkin hallitsevat ilmatilaa, ainakin erityisesti Vaasan vaalipiirissä, sen suhteen mitä asioita me vihreät ajamme.

Minulle nämä olivat tärkeimpiä teemoja vaaleissa, juuri niitä asioita joihin haluaisin vaikuttaa. Jouduin usein vastaamaan oletuksiin kuten: ”Vihreät haluavat lopettaa maatalouden ja metsähakkuut, kieltää autolla ajon, puun polton ja lihansyönnin”. Vain harvoin pääsi käymään keskustelua ilman näitä väitteitä.

Jonkin verran tämä näkyy myös muuten suhtautumisessa minuun. Jotkut ystävät ovat kadonneet. Jotkut eivät ehkä halua edes tutustua. Vihreä poliitikko on sen verran kummajainen täällä maaseudulla, että moni ehkä pelkää itse leimautuvansa mukana. Toki olen saanut myös paljon ihanaa, kannustavaa palautetta.

Äänestäjien tai muiden puolueiden arvostelu  vaalitulokseen liittyen ei ole järkevää, mietitään mitä voisi tehdä paremmin ja saada ne vihreiden hyvät ratkaisut kuulumaan paremmin. Ylimielisestä vaikutelmasta moni myös on viestinyt ja sekin pitää pystyä ottamaan vastaan.

Vihreiden pitää minusta pystyä puhuttelemaan myös maaseutua ja sen asukkaita paremmin. Annettavaa meillä on varmasti. Vaalien jälkeen olen jo lukenut useita keskusteluja siitä, mitä vihreiden pitäisi tehdä. Mielipiteitä on laidasta laitaan, eiköhän niistä löydy myös uutta suuntaa. Minä toivon pyrkimystä yleispuolueeksi ja maaseudun ja arjen asioiden vahvaa esiinnostoa.

Jos emme tähän pysty, menetämme ison osan ihmisistä, joille ei ole tarjolla oikein mitään muuta vaihtoehtoa maaseudulla. Edistykselliselle liberaalille, joka haluaa toimia luonnon, ympäristön ja ihmisoikeuksien puolesta, ei mielestäni ole tarjolla muuta. Tilanteen parantaminen vaatii esimerkiksi maaseutuvihreiden suurempaa näkyvyyttä ja osallistumista.

Omasta kampanjasta vielä sen verran, että sain aivan ylivoimaisesti suurimman määrän yksityisrahoitusta kaikista vihreistä ehdokkaista vaalipiirissä, lähes 7000€. Tämä koostui pääsääntöisesti pienistä lahjoituksista, joita tuli myös vaalipiirin ulkopuolelta. Kiitos vielä kerran niistä! ?

Suurin lahjoitusmäärä ei johtanut suurimpaan äänimäärään. Tulkitsen lahjoitusten merkitsevän kuitenkin, että minuun uskotaan ja minun toivotaan näkyvän vaalipiirissä ja laajemminkin vihreässä politiikassa. Moni olisi halunnut minut eduskuntaan. Koen saaneeni näissä vaaleissa vahvan rohkaisun vaikuttamiseen jatkossakin. Aion siis toki jatkaa ja pohdin nyt parhaita ratkaisuja, jotta voisin vahvistaa viestiäni entisestään. Lopulta me ihmiset teemme puolueen.

Olen myös iloinen siitä, että vihreiden vaikuttajien määrä vaalipiirissä kasvaa koko ajan. Uudet mahtuvat myös mukaan, joten harkitse olisiko sinulla kiinnostusta lähteä mukaan. Nyt otetaan suunta kohti tulevia kunta- ja aluevaaleja ja kyllä se vihreä kansanedustajakin vielä saadaan.