Muinaispuvun tarina

Kampanjakuvissani oleva Euran muinaispuku oli alunperin äitini. Isotätini teki sen äidilleni vuonna 1998 äidin täyttäessä 50 ja äiti käytti sitä ensimmäistä kertaa syntymäpäivillään, jotka järjestettiin vanhainkoti Wilhelmiinassa Lehtimäellä. Muutaman vuoden kuluttua tästä presidentti Tarja Halonen pukeutui samaan pukuun itsenäisyyspäivän vastaanotolla, mistä sen moni varmaan muistaakin.

Euran muinaispuku pohjautuu 1200 -luvulta peräisin olevaan hautalöytöön. Se on kyseisen ajan mahtinaisen puku. Pukuja ei ole olemassa paljon, joidenkin lähteiden mukaan pukuja on valmistettu vain reilu sata.

Menetin äitini toukokuussa 2011 vain 25- vuotiaana, hänen menehtyessä munasarjasyöpään muutaman vuoden sairastamisen jälkeen. Äitini oli koulutukseltaan myös sosiaalityöntekijä ja toimi työurallaan monissa tehtävissä, muun muassa Lehtimäen kunnan perusturvajohtajana. Sairaseläkkeelle hän jäi Lehtimäen kunnanjohtajan sijaisuudesta.

Suvussani on monessa sukupolvessa vahvoja, itsenäisiä ja yhteiskunnallisesti aktiivisia naisia. Olen kasvanut ja kasvatettu siihen ajatukseen, että voin olla mitä tahansa itse haluan. Samalla on kuitenkin pidetty yllä perinteitä ja naisten ketjussa on siirtynyt niin käsityö- ja ruoanlaittotaidot kuin kasvimaanpito-opitkin. Mummun mustikkakukon ohje on valmiina takaraivossa aina. Äidin ja isotädin alkuperäisten oppien pohjalta minusta tuli taitava ompelija.

Äidin ollessa viimeistä kertaa kotona huhtikuussa 2011, olin juuri saanut ensimmäisen sosiaalityöntekijän sijaisuuden Alavuden sosiaalitoimistossa. Pohtiessani miten siinä pärjään, äiti sanoi että ”Sinä osaat tehdä päätöksiä ja sitä siinä työssä tarvitaan”. Kun aloitin työni toukokuussa, äiti oli kuollut muutamaa päivää aiemmin. Tämä äidin lause on tukenut minua usein ja rohkaissut myös päätöksentekijäksi lähtemiseen.

Puku oli mielestäni täydellinen valinta näihin eduskuntavaalikuviin. Se symboloi sitä sukupolvien ketjua, josta saan voimaa, missä juureni ovat ja joiden arvostuksen haluan osoittaa käyttämällä pukua. Se on upea käsityö ja siinä tiivistyvät perinteet ja kulttuuri, joita arvostan. Olen tehnyt vuosia töitä kohti näitä vaaleja. Äitini olisi varmasti ylpeä minusta, puvun kautta hänkin voi olla osa tätä kampanjaa.

Upeat muinaispukukuvat: Mika Nuorva