Olen järkyttyneenä seurannut keskustelua seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksista viime päivinä. Maria Tolppanen kirjoitti aiheesta uhreja syyllistävän kirjoituksen. Aiheesta on puhuttu nyt pari päivää ja useampi on jo korjannut, että uhri ei ole koskaan syyllinen.

Yksi tärkeä näkökulma on jäänyt huomioimatta. Se, että tällaisia kirjoituksia joutuu lukemaan lehdestä tai sosiaalisesta mediasta, voi olla erittäin haitallista uhreille. Se saattaa johtaa hetkelliseen työkyvyn menetykseen, puhumattakaan henkilökohtaisesta tuskasta, jota joutuu käymään läpi. Tämä on raskasta uhreille ja myös kallista yhteiskunnalle.

Väkivallan uhreille on tyypillistä syyttää itseään. Lähisuhdeväkivallan ollessa kyseessä, henkilö usein ajautuu kehään, josta on vaikea päästä ulos. Väkivaltaan tottuu pikkuhiljaa ja siitä tulee normaali osa elämää. Seksuaalista väkivaltaa tapahtuu myös parisuhteissa ja se jää erityisesti usein piiloon.

Syitä väkivaltaisiin tekoihin etsitään valitettavasti joskus auttavissa palveluissakin yhä uhreista. On ymmärrettävä, että uhri epäilee ja syyttää usein jo valmiiksi itseään. Keskustelut tekijän kanssa siitä, mikä johti väkivaltatilanteeseen, tulisi käydä aina niin, ettei uhri ole paikalla. Väkivaltaan ei oikeuta mikään, minkäänlainen pukeutuminen tai muukaan seikka. Kun näitä asioita puretaan tekijöiden kanssa, tulisi uhreja suojella.

Tämä näkökulma olisi myös tärkeä huomioida asiasta julkisesti keskusteltaessa. Valitettavasti Tolppasen kirjoitus läväytti ummehtuneet asenteet kaikkien nähtäville. Kirjoituksellaan hän varmisti ehkä useamman rikoksen jäämisen ikuisesti vaietuksi, ja jätti varmasti usean uhrin käymään yksin läpi syyllisyydentunteitaan.

Tämänkin aihepiirin ympärillä on oikeaa osaamista ja tietoa, jota meidän tulee hyödyntää. Uhri ei ole syyllinen, se pitäisi olla jo selvää jokaiselle. Pukeutumisohjeet tai ohjeet siitä millaisia kuvia itsestään saa julkaista, ettei joutuisi väkivaltaisen teon uhriksi, vain ylläpitävät väkivaltaista kulttuuria. Sitä tulee pyrkiä purkamaan, ei vahvistamaan.

Jenni Kuisti

Etelä-Pohjanmaan vihreiden puheenjohtaja

Sosiaalityöntekijä

 

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 5.10.2021