Kuten tiedämme, maamme väestörakenne on hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta haastava. Sen lisäksi meillä on ratkaistavana sote-alojen työntekijäpula, hoitojonot ja mielenterveyskriisi. Moni meistä pitää arvossa hyvinvointivaltiotamme. 

 

Tulevalla eduskunnalla ja hallituksella tulee olemaan suuri merkitys siihen miten sote-palveluidemme käy. Pahimmat kriisitilanteet, ikäihmisten kotonapärjäämättömyyden haasteet, nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat työssäni jatkuvasti näkevänä sosiaalityöntekijänä ajattelen, että meillä tulee nyt valtiontalouden haasteista huolimatta olla rohkeutta panostaa näihin palveluihin.

 

Puolueet esittelevät leikkauslistojaan valtiontalouden pelastamiseksi. Vihreät haluavat tasapainottaa taloutta pidemmällä aikajaksolla, jotta emme joudu leikkaamaan heikoimmassa asemassa olevilta. Yhteiset sote-palvelumme ovat maamme menestyksen kivijalkaa ja vahvistavat yhteiskuntarauhaamme. Leikkaukset, jotka heikentävät ihmisten hyvinvointia, eivät tuo säästöjä, vaan päinvastoin.

 

Meidän täytyy nyt pystyä panostamaan ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluihin ja siksi tarvitsemme sote-palveluihin riittävän rahoituksen. Historiallinen sote-uudistus on suuri ponnistus, jota ei kannata nyt pilata liian suurilla säästötavoitteilla. Tottakai joka tapauksessa tulee toimia tehokkaasti ja vaikuttavasti sekä pyrkiä saamaan kaikki hyöty irti palveluiden integraatiosta. Tästä huolimatta suuret kustannussäästöt kokonaiskuluista eivät ole realismia.

 

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla käytämme keskimääräistä enemmän rahaa sosiaalipalveluihin. Ihmisten haastavat elämäntilanteet tai vaikka kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset eivät katoa nopeasti mihinkään. Sosiaalipalveluissa ei yksinkertaisesti ole mitään nopeaa leikattavaa ✂️ Muutos tapahtuu hitaasti ja tarvitaan ensin satsauksia, jotta säästöjä myöhemmin saadaan.