Tänään vietetään naistenpäivää! Naistenpäivää on vietetty jo 1900-luvun alussa, ja alun perin sen tarkoituksena on ollut edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä. Nyt sata vuotta myöhemmin naisten äänioikeus on meille itsestäänselvyys, mutta naisten oikeuksien ajajia tarvitaan edelleen.Koska tällä viikolla haluan nostaa esiin erityisesti sote-aiheita, niin myös tänään naistenpäivänä. Tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumisen kannalta äitiyshuollon ja synnytysten hoidon palvelut ovat ensisijaisen tärkeitä. Suurin osa naisista synnyttää ainakin kerran, ja lisäksi jokainen meistä on kasvanut äitinsä kohdussa. Hyödymme siis kaikki raskauden ja synnytyksen hyvästä hoidosta.Suomessa raskauden seuranta hoituu hyvin ja täällä melkein unohtaa, että ilman toimivia palveluja naisia kuolee raskauteen ja synnytykseen. Suomessa synnytykseen kuolee n. 4 naista 100 000 synnytystä kohden, mutta USA:ssa vastaava luku on 23,8/100 000. Ei ole siis itsestäänselvyys, että korkeankaan elintason maissa raskausaika on turvallinen.Meillä Suomessa on osattu toimia hyvin, ja päättäjien velvollisuus on varmistaa riittävät resurssit ja palveluiden kehittyminen jatkossakin. Kansanedustajat ovat merkittävässä asemassa päättämässä esimerkiksi siitä, millaisella palveluverkolla ja resursseilla synnytyksiä hoidetaan.Pidetään jatkossakin huolta synnyttäjistä! Hyvää naistenpäivää kaikille.