Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoituksessa 16.12 esitettiin kokemuksen olevan valttia aluevaltuustoihin. Eteläpohjalaaset ovat aikaansaavaa ja jämptiä kansaa. Toimitaan silloin kun täytyy ja tarvittaessa on aina tehty näyttäviäkin liikkeitä. Toivottavasti tällä kertaa myös aluevaaleissa ollaan liikkeellä näyttävästi äänestämässä kaikkia koskettaviin palveluihin liittyen.

Nyt tarvitsemme tuoreita ja rohkeita ajatuksia. Menneiden aikojen päättäjät eivät vie meitä takaisin menneeseen kulta-aikaan. Toivon myös, että vaikuttamiseen ei tarvita nimeä tai välttämättä isoa joukkoa, vaan osaaminen ja parhaat perustelut ovat valttia. Hyvillä ajatuksilla kun ei ole puoluekirjaa.

Tarvitsemme viimeisintä osaamista ja tietoa organisaatioiden tilasta tällä hetkellä. Tarvitsemme siis sote-alan osaajia, mutta myös palveluiden käyttäjiä ja kokemusasiantuntijoita. Ja ennen kaikkea uudistushaluisia, tulevaisuuteen tähtääviä päättäjiä.

Nuorten palvelutarpeista ja niihin vastaavien palveluiden ongelmista on puhuttu viime aikoina. Nuoret itse tuntevat ikäpolvensa haasteet parhaiten. Välttämättä kokemus ei ole tae parhaasta osaamisesta, ainakaan nuorten asioissa, vaikka eittämättä paljon osaamistakin konkareilla on.

Aluepohjalta äänestämällä voidaan saada omalta alueelta edustaja aluevaltuustoon pitämään oman seudun puolia. Toivon kuitenkin, että valituksi tulevat osaavat ajatella muutakin kuin omaa asuinseutua, eikä hyvinvointialueilla meriittejä jaeta kuten kunnissa oman kylän katuvaloista. Tarvitaan valtuutettuja, jotka toimivat koko hyvinvointialueen ja sen asukkaiden eduksi, Soinista Isojoelle.

Laadukkaat hyvinvointipalvelut ovat merkittävä tekijä myös maakunnan veto- ja pitovoiman suhteen. Jospa otetaankin asetelmaksi se, että äänestetään niistä päättämään laajalla kokonaiskuvalla varustettuja nuoria osaajia, jotka osaavat etsiä tietoa ja perehtyvät asioihin. Heillä on halua ja taitoa kehittää hyvinvointialuetta tulevaisuutta varten. Nyt perusteluna ei voi olla: ”Näin on aina ennenkin tehty.”

Jenni Kuisti

Etelä-Pohjanmaan vihreiden puheenjohtaja

Aluevaaliehdokas

Alajärvi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 3.1.2022