Puheeni eduskuntavaalikampanjani avajaisista 23.10.2022.
Ensinnäkin kiitos kaikille teille, jotka olette tulleet paikalle tukemaan kampanjaani.
Facebook muistutti minua pari päivää sitten, että 21.10.2012, eli lähes päivälleen kymmenen vuotta sitten, olen kampanjoinut ensimmäisiä kuntavaalejani Lehtimäen S-marketin ja Alajärven Maxin kauppakeskuksen edustalla. Silloinkin tarjolla oli muuten pullaa. Silloin en olisi osannut aavistaa, että kymmenen vuoden päästä järjestäisin näinkin isoa vaalitilaisuutta. Muistan, että kampanjointi tuntui todella vaivaannuttavalta. Onhan se sitä paikoitellen edelleen, mutta tässä hommassa on kehittynyt jo melko hyväksi kehtaajaksi.
Vaikka kymmenen vuotta sitten en arvannut olevani ehdolla eduskuntavaaleissa, niin edellisten eduskuntavaalien alla kuitenkin jo tein päätöksen lähteä näihin vaaleihin ehdolle, ja se ajatus on mielessäni siintänyt koko tämän kauden ajan. Teen täysillä kaiken mihin lähden, pelkäksi nimeksi listaan en lähtisi ollenkaan, vaan teen tätä kampanjaa kyllä tosissani ja täysillä ja ehkä tämän tilaisuudenkin järjestäminen on merkki siitä. Sen työn taakse olen nyt pyytämässä tukeanne.
Vaikka kymmenen vuotta sitten en nähnyt itseäni eduskuntavaaliehdokkaana, on viitteitä tästä tiestä ollut esillä jo aiemmin. Minut valittiin oppilaskunnan hallitukseen jo nuorena ja teininä ensimmäinen sähköpostiosoitteeni oli muotoa jenni_eduskuntaan. Opiskellessani sosionomitutkintoa, eräs Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori rohkaisi minua lähtemään politiikkaan mukaan. Tämän lisäksi minulla on ja on ollut lähipiirissäni useita henkilöitä, jotka ovat nähneet minussa potentiaalia ja kannustaneet eteenpäin. Heistä hyvinä esimerkkeinä aiemmin puhuneet Henna ja Marjaana.
Näitä vaaleja kohti mennessä ja tätä kampanjaa suunnitellessa on palattu juurille ja mietitty mitä minä pohjimmiltani olen ja haluan edustaa. On helpointa tehdä politiikkaa olemalla aito oma itsensä. Olen pohjimmiltani maalainen, olen valinnut asua maaseudulla ja paluumuuttanut tänne kotikylääni noin kahdeksan Jyväskylässä vietetyn vuoden jälkeen. Maaseudun elinvoimaisuus on minulle tärkeää.
Olen myös sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolestapuhuja, ja sosiaalityön ammattilainen. Olen valinnut ammatin, jossa olen saanut perehtyä erilaisiin sosiaalisiin ongelmiin ja jossa pääsen auttamaan muita. Jo sosiaalityön maisteriopinnoissa kuitenkin kiinnostus nimenomaan yhteiskunnan rakenteiden muuttamiseen oli selvää ja teinkin graduni rakenteellisesta sosiaalityöstä viime vuonna. Rakenteellinen sosiaalityö on osa sosiaalityötä, joka pyrkii viestimään muutostarpeista ja vaikuttamaan yhteiskunnallisesti, jotta ongelmia syntyisi vähemmän tai niihin voitaisiin tarjota apua tehokkaammin.
Työni kautta en myöskään pääse koskaan unohtamaan mitä kaikkia ongelmia ja tilanteita ihmiset elämässä kohtaavat, sillä pääsen usein todistamaan pahimpia mahdollisia kriisitilanteita hyvin läheltä. Kaikkia kriisejä emme voi ennaltaehkäistä, mutta monia voidaan. Sen vuoksi olen vankka ennaltaehkäisyn puolustaja.
Olen myös kolmen lapsen äiti. Haluan kehittää yhteiskuntaa, jossa erityisesti lasten ja nuorten on hyvä olla. He ovat tulevaisuus ja erityisesti heidän kohdallaan ennaltaehkäisyn merkitys on suuri. Myös koulutukseen liittyvät aiheet korostuvat juuri lasten ja nuorten elämässä. Koulutukseen ja sen tukipalveluihin on panostettava, siten takaamme hyvinvoinnin lisäksi tulevaisuuden osaamisen ja innovaatiot.
Moni teistä tuntee minut jo jollain tavalla ja on muodostanut minusta oman käsityksensä. Itse näen itseni empaattisena, määrätietoisena ja huumorintajuisena ihmisenä. Minun on vaikea olla hiljaa jos koen ja näen epäoikeudenmukaisuutta. Minulla on vahva oikeudentaju ja se suorastaan pakottaa toimimaan. Se on itseäni ärsyttäväkin piirre, koska monesti helpommalla pääsisi olemalla hiljaa. Toisaalta, politiikassa se on eduksi ja antaa tahdonvoimaa ajaa asioita, jotka kokee oikeiksi.
Viimeiset vuodet ovat olleet koko maailmassa vähintäänkin erikoisia ja kriisiä on pukannut kriisin perään. Näihin asioihin tarvitaan ratkaisuja mutta niitä ei synny, mikäli politiikkaa tehdään lietsomalla vastakkainasettelua ja eripuraa. Lopulta ihmiset ovat enemmän samanlaisia kuin erilaisia puoluekannasta riippumatta. Mielestäni pitäisi pyrkiä enemmän löytämään näitä yhtäläisyyksiä. Vastauksia ei myöskään pidä etsiä liian lyhytnäköisesti, vaan riittävän kauas eteenpäin katsoen. Ajattelen, että jos haluamme taata hyvinvointiyhteiskunnan palvelut tulevaisuudessa, tarvitaan reipasta ja rohkeaa uudistamista ja yhteistyötä.
Tämä on tietysti vain pieni tiivistys minusta ja vaaliteemoistani. Pääsyy siihen miksi olemme täällä tänään on minun vaalikampanjani tukeminen, vielä kiitos, että tulitte paikalle.
Kampanjointi on todella kallista. Siispä, lähes jo kehtaamisen ammattilaisena pyydän, että jos voit tukea kampanjaani, niin tee se. Myös aivan kaikki muu tuki on arvokasta ja esimerkiksi somessa tukeminen ei vaadi rahallisia panostuksia, mutta on erittäin tärkeää. Me tosiaan tarvitaan kokonainen joukkue ja ihmisten liike, jotta eduskuntataloon saadaan Kuisti. Kiitos, että olette jo nyt osa sitä täällä.